اسید استئاریک


مشخصات ماده

نام های دیگر: اسید اکتادکانوئیک و ستیلاستیک

نام انگلیسی ماده : Stearic acid

فرمول شیمیایی: C۱۸H۳۶O۲

وزن مولکولی: ۲۸۴/۴۸ گرم بر مول

نقطه ذوب: ۶۹ درجه سانتی گراد

نقطه جوش: ۳۶۱ درجه سانتی گراد

چگالی: ۰/۹۴ گرم بر سانتی متر مکعب

شماره ثبت (CAS):

۵۷-۱۱-۴

نکته مهم:

  • کد های ۱۸۰۱ و ۱۸۰۲ : برند KLK مورد استفاده در صنعت آرایشی و بهداشتی
  • کد های ۱۸۴۲ و ۱۸۴۳ برند ویلمار مورد استفاده در صنعت آرایشی و بهداشتی

استئاریک اسید چیست؟

ماده ی فوق نمونه ای از اسیدهای چرب است که اساساً زنجیره های هیدروکربنی طولانی دارند و در یک انتها یک گروه کربوکسیل و در طرف دیگر یک گروه متیل قرار دارد. طول زنجیره می تواند از ۳ (اسید پروپیونیک) تا ۲۴ (لیگنوسریک اسید) متفاوت باشد، اما اکثر اسیدهای چرب موجود در روغن های گیاهی یا حیوانی هیدروژنه حدود C16-C20 طول دارند.این ماده یک اسید اشباع است، زیرا هیچ پیوند دوگانه ای بین اتم های کربن همسایه وجود ندارد. این بدان معناست که زنجیره هیدروکربنی آن انعطاف‌پذیر است.

این ماده با استخراج از پیه، که مخلوطی از چربی‌هایی است که با بخارپز کردن چربی گاو به دست می‌آید، تولید می شود. پیه حاوی تری استئارین است (حاصل اتصال ۳ مولکول stearic به یک مولکول گلیسرول) که پس از حرارت دادن با هیدروکسید سدیم می تواند استئارات سدیم تولید کند.

به طور کلی ماده ی فوق اسیدی چرب با کاربرد های زیاد در گرید های خوراکی و صنعتی است.

*بازرگانی شیمیای تهران متخصص در حوزه فروش مواد شیمیایی به خصوص فروش استئاریک اسید، شما را دعوت به مطالعه این مقاله می کند.

شرایط نگهداری اسید استئاریک:

این ماده شیمیایی باید در دمای محیط نگهداری شود. این ترکیب به طور کلی غیر سمی محسوب می شود. ولی از آنجاکه استنشاق گرد این ماده بینی و گلو را تحریک می کند و همچنین باعث تحریک خفیف چشم می شود، ظرف باید به طور محکم بسته نگه داشته شود.

این ترکیب در شرایط نرمال پایدار است و در صورت نگهداری به دور از اکسید کننده های قوی تا ۲ سال می تواند به خوبی ذخیره و مورد استفاده قرار بگیرد.

اسید استئاریک در انواع مختلف و نام‌گذاری‌های مختلف، از جمله تکنیکال و کوشر USP، به شکل‌های مهره‌ای، پولکی، پودری یا مایع وجود دارد.

فرایند تولید :

این ماده یک اسید چرب است که می تواند از طریق فرآیندی به نام صابون سازی تولید شود. صابون سازی شامل هیدرولیز یک چربی یا روغن است. در اینجا یک طرح کلی از نحوه تولید این ماده در صنعت آورده شده است:

  • مواد مورد نیاز:

منبع چربی یا روغن: شما به یک منبع تری گلیسیرید نیاز دارید که چربی یا روغن است. منابع رایج عبارتند از چربی های حیوانی (مانند پیه) یا روغن های گیاهی (مانند روغن پالم).

سود سوزآور (سدیم هیدروکسید): این ماده بسیار قلیایی است که در فرآیند صابونی سازی استفاده می شود.

آب: برای ایجاد واکنش هیدرولیز.

ظرف راکتور: ظرفی است که واکنش شیمیایی در آن انجام می شود.

منبع گرمایش: بسته به مقیاس تولید، به روشی برای گرم کردن مخلوط نیاز دارید. برای آزمایشات در مقیاس کوچک، یک اجاق گاز یا صفحه داغ ممکن است کافی باشد. برای مقیاس صنعتی، از تجهیزات تخصصی استفاده می شود.

نوع حیوانی تولید شده از این ماده نیاز به گواهی حلال دارد.

واکنش تولید آن به شرح زیر است:

Triglyceride + 3 NaOH → ۳ Fatty Acid Salts (Soap) + Glycerol

خرید اسید استئاریک

 

بازار فروش استئاریک اسید:

تخمین زده می شود که بازار خرید و فروش ترکیب فوق تا پایان سال جاری به بیش از ۸۵۵۰ کیلوتن برسد و پیش بینی می شود که بازار CAGR بیش از ۵ درصد را در دوره سال های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۷ ثبت کند. عوامل اصلی محرک بازار این ترکیب افزایش نیاز به محصولات مراقبت شخصی و رشد سریع صنعت پاک کننده ها و مواد شوینده پیش بینی شده است.

آسیا بزرگترین قاره ای است که می تواند بازار این ماده را تحت تاثیر قرار دهد. در عکس زیر مارکت این ماده را به تفکیک قاره ها مشاهده خواهدی نمود.

بازار استئاریک اسید شیمیا رز

در مصارف خانگی نیز این ماده به منظور استفاده در شمع های دست ساز به منظور بهبود مقاومت و استقامت شمع استفاده می شود. بازار مصرفی این ماده در مقادیر خرد عمدتا به استفاده از آن در شمع سازی اختصاص دارد.

کاربرد های اسید استئاریک:

در تولید لاستیک از جمله روغن کاری داخلی و چسبندگی نیز به وفور استفاده میشود و گرید رابر آن جز معروف ترین گرید ها می باشد.

اسیدهای چرب اشباع، مانند اسید استئاریک گرید لاستیک (رابر) ، به طور گسترده در لاستیک طبیعی، لاستیک مصنوعی و لاتکس استفاده می شود. مقدار اسید چرب در لاستیک به طور کلی ۱-۲٪ است. برای محصولاتی که کربن سیاه زیادی دارند، که معمولاً ۱۰ درصد کربن سیاه را تشکیل می دهند، می توان این میزان را افزایش داد.

به طور کلی، بهتر است برای لاستیک از درجه ای استفاده کنید که محتوای C18: 0 بالاتر و مقدار ید کمتری دارد. مقدار اسید باید در محدوده معقول مربوطه مانند ۲۰۵-۲۱۱ کنترل شود. محبوب ترین نوع لاستیک استئاریک اسید ۱۸۶۰ است. محتوای C18 آن مینیموم ۵۰% است. با این حال برای برخی از کاربرانی که محصولات لاستیکی با کیفیت بالا تولید می کنند، ممکن است به دنبال محتوای استئاریک بالاتر باشند. کد های ۱۸۶۵ یا ۱۸۷۰ نیز می تواند مناسب باشد که حاوی مینیموم C18 65% باشد.

 

 

خواص اسید استئاریک برای پوست

خواص: امولسیفایر، نرم کننده، روان کننده

مقدار مورد استفاده در لوسیون ها ۲-۵ درصد است

محصولاتی که از این ترکیب در تولید آن ها استفاده می شود: این ماده در صدها محصول مراقبت شخصی از جمله مرطوب کننده، ضد آفتاب، آرایش، صابون و لوسیون کودک استفاده می شود.

مزایای این ماده در محصولات آرایشی و بهداشتی در زیر توضیح داده شده است:

  • سد پوستی را تقویت می کند: خاصیت سد پوستی سبب می شود تا آب در لایه های بین پوستی حفظ شود و پوست همواره هیدراته و سالم بماند.
  • سورفکتانت: این ماده کمک می کند تا روغن ، آب و خاک به هم متصل شوند و راحت تر از سطح پوست پاک شوند. در نتیجه استفاده از آن در کرم ها می تواند پاکسازی پوست را نیز به همراه داشته باشد. با این حال توجه کنید که استفاده از این ترکیب همانند سایر سورفکتانت ها رطوبت پوست را از بین نمی برد و سبب خشکی پوست نمی شود. بلکه بالعکس رطوبت پوست را حفظ می کند و لطافت و نرمی مناسبی به پوست می بخشد
  • حالت سبک وزن و محافظت از مو و پوست را فراهم می کند.
  • به عنوان یک امولسیفایر در لوسیون ها و محصولات آرایشی
  • هنگامی که همراه با تری اتانول آمین استفاده می شود، جذب محصول به راحتی اتفاق می افتد ( با این حال استفاده از TEA در محصولات آرایشی با ماندگاری بالا مانند کرم ها ممنوع اعلام شده است)

طبق گفته ی وبسایت تحقیقاتی و معتبرEWG سلامت استفاده از این ماده مورد تایید قرار گرفته است و جز مواد بی خطر شناخته می شود:

سلامت استفاده از اسید استئاریک

کاربرد اسید استئاریک در کرم سازی

با توجه به خواصی که در فوق ذکر شد از این ماده در کرم سازی به وفور استفاده می شود.

با شنیدن نام اسید ممکن است این سوال برای شما به وجود بیاید که آیا استفاده از یک اسید در فرمولاسیون لوسیون ها و کرم ها منطقی است؟

توجه داشته باشید که این ماده، یک اسید چرب با زنجیره هیدروکربنی طولانی است. اسیدهای چرب مانند این ترکیب در باکتری ها و روغن های گیاهی و چربی های حیوانی یافت می شوند. با اینکه این ماده یک اسید است و دارای pH در حدود ۶ است، اما به هیچ وجه شبیه یک اسید قوی و آسیب زننده به پوست مانند سرکه سیب با pH 2 یا اسید کلریدریک با pH 0 عمل نمی کند. استفاده از این ماده برای پوست شما ایده آل است، زیرا پوست ، به فرمولاسیونی با پی اچی در حدود ۴.۸-۶ نیاز دارد تا به خوبی عمل نماید.

این ماده سبب تثبیت فرمولاسیون ها می شود و به بازسازی سد پوست به روشی مشابه سرامیدها نیز کمک می کند.

حساسیت زایی این ماده اندک است و خطر چشم گیری در استفاده از آن گزارش نشده است

عوارض جانبی، بیماری ها و اثرات زیست محیطی

به طور کلی باعث ایجاد چندین عارضه جانبی در انسان می شود. این ماده می تواند باعث بروز علائم خارش، قرمزی و تورم شود.

می تواند برای محیط زیست، به ویژه محیط زیست آبزیان، مضر باشد، زیرا دارای اثرات طولانی مدت در این محیط هاست.

شرایط نگهداری:این ماده به صورت خالص دارای نقطه انجماد ۶۹.۲۰ درجه سانتیگراد و نقطه ذوب ۶۹.۵ درجه سانتیگراد می باشد. در نتیجه بهترین دما برای نگهداری و ذخیره سازی این ماده دمای اتاق است

مضرات:

با اینکه اغلب افراد به خصوص افرادی که دارای پوست خشک و حساس هستند می توانند از این ماده استفاده کنند اما در برخی افراد نیز ممکن است واکنش های آلرژیک پدید آید.

در خصوص استفاده از ماده اولیه این ماده لازم ات به نکات زیر توجه نمایید:

طبق گفته ی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری باید از پراکندگی ذرات این ماده در هوا جلوگیری نمود. برای جلوگیری از استنشاق این ماده، باید در محل کار تهویه مناسب وجود داشته باشد. استفاده از دستکش های محافظ و لباس نیز راهی برای جلوگیری از تماس با اسید استئاریک است. راه دیگری برای جلوگیری از تماس این اسید با چشم، استفاده از عینک ایمنی است. برای جلوگیری از مصرف این ماده از نوشیدن مایعات یا استعمال سیگار در محل کار خودداری کنید.

About The Author

Views: 0

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × سه =