اسید اولئیک چیست؟

اسید اولئیک (Oleic acid) ماده‌ای است که در تمامی زمینه‌ها اعم از بهداشتی و آرایشی، خوراکی، دارویی و درمانی و در بخش‌های مختلف صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در بسیاری از مواد غذایی از جمله انواع روغن‌ها، مغزها، کره، تخم مرغ، آجیل، پنیر، گوشت و دانه‌های چرب اسید اولئیک نقش بسیار پررنگی دارد. اما استفاده از آن در ساخت روغن‌های گیاهی و خوراکی از جمله روغن‌های زیتون، کلزا و هسته انگور امروزه به شدت رایج شده است. اسید اولئیک در واقع ماده‌ای بدون بو و زرد رنگ بوده که در دسته‌بندی اسیدهای چرب طبیعی قرار گرفته و در واقع می‌توان گفت یک اسید چرب امگا ۹ به شما می‌رود. به دلیل داشتن مواد مغذی و چربی‌های طبیعی، بسیاری از دانشمندان پیشنهاد می‌کنند تا در پخت‌و‌پز و در بخش‌های خوراکی بیشتر از آن استفاده شود.

خرید اسید اولئیک

مشخصات فنی اسید اولئیک

اسید اولئیک
نام شیمیاییاسید اولئیک_ Oleic acid
فرمول ساختاریC۱۸H۳۴O۲
نقطه ذوب۲۸۶ کلوین
چگالی۰.۸۹۵ gr/cm۳
نقطه جوش۶۳۳ کلوین

ساختار شیمیایی اسید اولئیک

کاربردهای اسید اولئیک

  • از اسید اولئیک در بخش‌های بهداشتی و آرایشی چون ساخت صابون، لوسیون‌های نرم کننده بدن و …. استفاده می‌شود.
  • اسید اولئیک از مواد اولیه محصولاتی چون سس‌ها، ادویه‌ها، لیموناد، بستنی و محصولات پخته شده است.
  • این ماده پایین آورنده کلسترول بالا خون است و از افزایش مجدد آن نیز جلوگیری می‌کند.
  • در بخش صنعت، از این اسید در ساخت شیشه‌های رنگی به وفور استفاده می‌شود.
  • اسید اولئیک یکی از مواد اولیه مهم در ساخت برخی از داروها است.
  • به دلیل سالم بودن چربی این ماده، می‌توان آن را در برنامه رژیم غذایی قرار داد.
  • اسید اولئیک تنظیم‌کننده قند خون بدن نیز است.
  • کمک بسیاری به کاهش وزن در برنامه‌های رژیم غذایی می‌کند.
  • از بین برنده سلول‌های سرطانی از جمله سرطان سینه در بانوان است.
  • بهبود دهنده جریان گردش خون در سیستم قلبی و عروقی است.
  • این ماده به افزایش‌دهنده رشد مو سر کمک می‌کند و از ریزش مو جلوگیری می‌کند.
  • از بین برنده عوارض پوستی چون اگزما و روتسیا است.
  • به مرطوب بودن پوست صورت کمک می‌کند و مانع از پیری زودرس می‌شود.
  • تقویت‌کننده سیستم ایمنی و دفاعی بدن است
  • کاهش‌دهنده التهابات درونی بدن است.
  • از دیگر کاربردهای این ماده می توان به استفاده از آن در محصولات شوینده اشاره کرد. زیرا نوع اسید، خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد.
  • اسید اولئیک در ساخت و تولید انواع محصولات مراقبت از پوست مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجایی که این ماده از فاسد شدن جلوگیری می کند و همچنین به افزایش طول عمر مفید محصولات کمک می‌ کند. در این صنعت پر کاربرد بوده است.

روش تولید اولئیک اسید

اولئیک‌ اسید ها به طور طبیعی وجود ندارند بلکه باید آن‌ها را با استفاده از فرآیند صابونی‌سازی به تری‌گلسیرید که در واقع همان اسید اولئیک بوده تبدیل کرد.
در روش دیگر تولید اسید اولئیک، از اسید استئاریک استفاده می‎شود. به این ترتیب که اسید اولئیک تحت تاثیر آلکان‌ها و اسید کربوکسیلیک قرار می‌گیرد و با ایجاد یک پیوند دوگانه هیدروژنه شده اسید اولئیک شکل خواهد گرفت، اکسیداسیون این پیوند دوگانه با سرعت بسیار کمی در هوا انجام می‌شود.

نگهداری اسید اولئیک

به منظور حفظ کیفیت و کارایی اولیه اسید اولئیک تنها می‌توان آن را در بسته‌بندی اولیه خود به دور از تابش مستقیم نور خورشید و سرما و یخبندان نگهداری کرد. این اسیدها اشتعال‌زا هستند و در صورت تماس با هرگونه حرارتی ممکن است شعله‌ور شوند، در صورت بروز چنین مشکلی بهتر است برای خاموش کردن آن به جای استفاده از آب از عوامل خاموش کننده دیگری چون دی اکسید کربن و پودرهای شیمیایی خشک استفاده کرد.

منابع اسید اولئیک:

اسید اولئیک، از جمله اسیدهای طبیعی محسوب می شود که در بدن انسان وجود دارد. در واقع این نوع اسید در بافت های چربی حضور دارد. اسید اولئیک، یک اسید چرب امگا ۹ می باشد که بدن انسان توانایی ساخت آن را دارد.

این اسید چرب مونو اشباع، به وفور در رژیم غذایی انسان حضور دارد. به طور کلی می توان گفت که اکثر روغن ها که منشا حیوانی و یا گیاهی دارند، دارای مقادیری از اسید اولئیک می باشند.

اسید اولئیک بسته به منشا و منبعی که دارد به دو دسته ی کلی تقسیم می شود که در این قسمت به شرح این دو دسته می پردازیم:

اسید اولئیک حیوانی:

برخی از چربی های حیوانی، حاوی مقادیر زیادی از اسید اولئیک می باشند. به طور مثال گوشت مرغ، گوشت ماهی، گوشت خوک، آجیل و… منابعی از اسید اولئیک محسوب می شوند. از بین اسید اولئیک های حیوانی، تخم مرغ بیشترین میزان اسید اولئیک را دارد.

اسید اولئیک گیاهی:

بسیاری از روغن های گیاهی نیز دارای مقادیری مختلفی از اسید اولئیک هستند. از جمله روغن های گیاهی که دارای اسید اولئیک هستند می توان به روغن زیتون، روغن بادام زمینی، روغن کنجد و…. اشاره کرد.

برای دسترسی به مقادیر مختلف اسید اولئیک می توان هم از منایع حیوانی آن استفاده کرد. هم با روش های مختلف از منابع گیاهی استفاده کرد. امروز این ماده کاربردهای فراوانی در زمینه های مختلف دارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یازده − پنج =