چنار از جمله درختان بزرگ زینتی است که در تمامی مناطق مخصوصا مناطق گرمسیری رشد می کند. این درخت دارای تنه ها پر و شاخه و برگ های بلند است. برگ آن پهن و به صورت پنج پر است. از تنه ی آن برای ساخت زغال و تهیه کود استفاده می کنند. هدف این گیاهان پاکسازی آلودگی هوا و کنترل دما و آب است. مقاومت این گیاهان به حدی است که هر شرایط شهری را می توانند کنترل کند. اما لازم است که شرایط مناسبی اعم از آب، دما و کود مناسب را برای آن فراهم نمایید تا رشد بهتری داشته باشد. در ادامه به بررسی بهترین کود برای درخت چنار می پردازیم.
خرید کود شیمیایی
بهترین کود برای درخت چنار:
برای افزایش طول عمر، سبزینگی، رشد و جوانه زنی درخت چنار می توان از کودهای مختلف کشاورزی استفاده کرد. هر چه کود استفاده شده عناصر بیشتری داشته باشد، اثر پذیری آن بهتر خواهد بود.
از این رو بهتر است از یک کود ماکرو و از یک کود میکرو برای تقویت چنار استفاده کنید.
- کودهای ریز مغذی: کودهای حاوی ریز مغذی هایی مثل مس، بور و روی است که گیاه به مقدار زیادی از آن نیاز ندارد؛ اما حضور آنها برای رشد سالم این درخت ضروری است.
- کود های درشت مغذی: این دسته اغلب شامل مواد ضروری گیاه مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند؛ کودهای NPK، در این دسته قرار می گیرند.
در ادامه به این مطالب بیشتر می پردازیم.
کود پتاس بالا برای درخت چنار:
پتاسیم از عناصر ضروری ماکرو برای همه ی گیاهان است. یک درخت برای رشد چند متری نیاز به مقاومت در سال های ابتدایی دارد؛ کار پتاسیم افزایش رشد و مقاومت در برابر تنش هاست. البته که این عنصر انتقال مواد و آب را نیز از ریشه به برگ آسان می کند. پس برای تقویت درخت چنار بهتر است از کود های پتاس بالا مثل سیلیکات پتاسیم، پتاسیم نیترات یا کود ۳۶-۱۲-۱۲ استفاده نمایید.
کود سه بیست برای درخت چنار (بهترین کود برای درخت چنار):
فقط با آب دادن و تامین نور نمی توان توقع بازدهی بالا از درخت داشت. از مکمل های دیگر رشد این درخت استفاده از کودهای مناسب است. کود سه بیست یک کود کامل است که موجب رفع نیاز گیاه به مواد مغذی و افزایش فتوسنتز و توسعه ی آن می شود. کود ۲۰-۲۰-۲۰ به دو صورت پودری و مایع وجود دارد که خواص آن ها اصلا فرقی نمی کند.
از فواید این کود برای چنار می توان افزایش رشد ریشه، بیشتر شدن میزان پروتئین در خاک و بالا رفتن جذب مواد مغذی اشاره کرد.
کود آهن برای درخت چنار:
آهن، لازمه ی تشکیل کلروفیل در گیاهان است و کمبود آن می تواند میزان فتوسنتز را کاهش دهد. برای درخت چنار بهتر است این کود در اوایل فصل بهار به منظور جبران کمبود آهن مصرف شود.
کود قارچ میکوریزا (بهترین کود برای درخت چنار):
این کود بیش از هر چیزی باعث افزایش فتوسنتز و افزایش ارتفاع درخت می شود. اگر به دنبال طویل شدن یا بالا بردن میزان فتوسنتز هستید، حتما این کود را امتحان کنید.
انواع درخت چنار
از انواع مختلف درخت چنار می توان موارد زیر را نام برد:
- چنار آمریکایی
- چنار آریزونا
- چنار مکزیکی
- چنار اروپایی
- چنار شرقی
- چنار خوشه ای
موارد بالا انواع درخت چنار موجود در ایران هستند.
بهترین زمان کاشت درخت چنار
بهترین زمان کاشت برای نهال چنار بستگی به آب و هوای منطقه دارد. اگر قصد دارید نهال را در منطقه ای سردسیر و طوفانی بکارید، بهتر است تا پایان کولاک و برف منتظر بمانید.
اگر اهل منطقه ای معتدل هستید، پاییز را برای انجام این فعالیت انتخاب کنید.
سرعت رشد درخت چنار:
این درخت می تواند تا اواخر عمر خود به ۳۰ تا ۴۰ متر برسد. در سال های ابتدایی رشد کمتری دارد و سالی حداکثر ۲ متر رشد می کند. پس از تنومند شدن، این گیاه می تواند تا ۵ متر در سال رشد کند.
بهترین کود برای رشد سریع درخت چنار
بهترین کود برای رشد سریع این درخت، کودی است که مخلوطی از سه درشت مغذی اصلی باشد. این محصولات تامین کننده عناصر ضروری برای رشد سالم و سریع درختان هستند. همچنین مصرف کودهای آلی مانند کمپوست برای این درخت مفید است؛ زیرا علاوه بر تامین مواد مغذی به بهبود ساختار خاک و ظرفیت نگهداری آب کمک می کند.
علت خشک شدن درخت چنار
چنار عمر طولانی ای دارد و میانگین عمر او به ۱۷۰۰ سال می رسد. از دلایل خشک شدن این گیاه قبل از به سر رسیدن عمرش می توان خشکسالی و نبود آب، عدم تهویه خاک، کمبود کود و مواد مغذی، آلودگی هوا، کاشت نامناسب، تغییرات آب و هوایی شدید، بیماری های مختلف برای گیاه را نام برد.
میزان آب مورد نیاز درخت چنار
درخت چنار بهترین عملکرد خود را زمانی نشان می دهد که آبیاری آن هفته ای یک بار انجام شود. این گیاه رطوبت و گرما را دوست دارد. درخت چنار گیاهی مقاوم است و می توان آبیاری را به تاخیر انداخت. برعکس تحمل نسبت به خشکی، چنار تحمل آب زیاد را ندارد و ریشه ی آن می تواند آسیب جدی ببیند.
بیماری های درخت چنار:
بعضی از بیماری ها و آفات در درخت چنار که مرسوم تر هستند در ادامه ذکر شده است:
- پروانه مینوز با نام دیگر کرم برگ هم شناخته می شود، یک حشره ی بسیار کوچک است که تولید مثل خود را روی برگ چنار انجام می دهد. از علائم این آفت وجود لکه های سفید روی برگ است.
- زنجرک، فصل حضور آن بهار است. از نشانه های آن می توان کم رنگ شدن و پدید آمدن برخی نقاط روی سطح برگ را مثال زد.
از دیگر بیماری های این درخت می توان به کرم سفید ریشه اشاره کرد که برعکس دو عنوان بالا از برگ تغذیه نمی کند و منبع تغذیه ی آن چوب ی جوان درخت است. نشانه ی این آفت، برگ های زرد گیاه است. برای از بین بردن آن ها در اواسط تابستان از یک حشره کش در آبیاری خود استفاده کنید.
جمع بندی:
چنار درخت تنومد و بزرگی است که در جلوگیری از آلودگی هوا تاثیر زیادی دارد. از این رو این درخت در بیشتر شهر های بزرگ ایران به تعداد زیاد دیده می شود. برای بالاتر بردن طول عمر این درخت، افزایش سلامتی و رفع بیماری های آن از کود های متنوعی مانند کود های کامل، کودهای آهن و کود های پتاس بالا می توان استفاده کرد که طریقه مصرف هر کدام در مطالب بالا ذکر شده است. با نگهداری درست و تأمین شرایط لازم، این درخت بیش از ۱۰۰۰ سال عمر کرده و ارتفاع آن تا بیش از ۳۰ متر می رسد. در این مقاله به بررسی بهترین کود برای درخت چنار، انواع و بیماری های رایج این درخت پرداختیم.
بدون دیدگاه