این روزها با توجه به افزایش مصرف غذاهای ناسالم و خطر ابتلا به اضافه وزن و عوارض ناشی از آن، افراد بیشتری به دنبال کاهش وزن و پیروی از یک رژیم غذایی سالم هستند. از این رو مصرف غذاها و خوراکی های رژیمی در بین افراد افزایش یافته است. عموما تولیدکنندگان در محصولات رژیمی از شیرین کننده های مصنوعی یا الکل های قندی برای شیرین سازی محصولات خود استفاده می کنند. اما این محصولات چه تاثیری در کاهش وزن و لاغری دارند؟ آیا عوارضی دارند؟ در ادامه این متن به بررسی تاثیر سوربیتول در بدنسازی و لاغری می پردازیم.
سوربیتول چیست؟
یک شیرین کنندهی پرکاربرد که در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد، سوربیتول نام دارد. این ترکیب تقریبا شصت درصد شیرینی شکر با کالری کمتری را دارد که به صورت گسترده در محصولات بدون قند یا رژیمی یافت می شود.
تاثیر شیرین کننده های مصنوعی بر بدن:
برخلاف آنچه از اسم این ترکیبات یعنی الکل های قندی به نظر می رسد، آنها نه الکل اند و نه قند. این ترکیبات ساختار کربوهیدارتی دارند که به صورت طبیعی در برخی از میوه ها و سبزیجات، انواع توت ها، زیتون و قارچ یافت می شوند. البته این ترکیبات را می توان به صورت مصنوعی نیز فرموله کرد و به محصولات غذایی و نوشیدنی افزود تا شیرینی آنها را افزایش داد. در مقایسه با شیرین کننده های مصنوعی مانند ساخارین، آسپارتام و سوکرالوز که ترکیباتی بدون کالری هستند، الکل های قند حاوی کالری هستند.
برای مثال شکر معمولی حاوی ۴ کالری در گرم و الکل های قند حاوی ۱ تا ۳ کالری در گرم است. این مقدار انرژی می تواند ناچیز به نظر برسد؛ اما تحت شرایطی می تواند پیامدهایی را بر روی هضم و کل کالری دریافتی داشته باشد. جدای از میزان کالری که دارند، این ترکیبات به دلیل تاثیر ناخوشایندی که بر هضم غذا دارند، بدنام هستند؛ به ویژه اگر بیش از حد مصرف شوند. به همین دلیل اگر به صورت روزانه بستنی یا آدمس های رژیمی مصرف می کنید، لازم است این موضوع را در نظر داشته باشید.
تاثیر سوربیتول در بدنسازی و لاغری:
این ترکیب در بدنسازی و لاغری هیچ مزیت خاص یا تاثیر مستقیمی بر رشد عضلات یا کاهش وزن ندارد. در بدنسازی، تمرکز اولیه باید بر مصرف پروتئین کافی، تمرینات قدرتی و تغذیه کلی باشد. در ادامه برخی از تاثیرات این ماده را بررسی می کنیم:
- محتوای کالری: در مقایسه با ساکارز، کالری کمتری دارد از این رو جایگزین مناسبی برای افرادی است که به دنبال کاهش کالری دریافتی خود هستند.
- اثر ملین: این ماده دارای اثر ملین خفیفی است. خاصیت اسمزی دارد و آب روده را می کشد و به نرم شدن مدفوع و افزایش حرکات روده کمک می کند. از این رو برای رفع یبوست ماده ای مفید است؛ اما برای بدنسازان و ورزشکارانی که به دنبال هضم و جذب مواد مغذی هستند، چندان ایده آل نیست.
- تاثیر قند خون: این ماده تاثیر کمی بر قند خون دارد و برای افراد دیابتی مناسب است.
این ترکیب هیچ ارزش غذایی قابل توجهی برای رشد یا ریکاوری عضلات ارائه نمی دهد. از این رو برای دستیابی به این اهداف، دریافت منابع غذایی سرشار از پروتئین، کربوهیدارت ها و چربی های سالم ضروری است. اگر به دنبال کاهش وزن هستید تمرکز بر یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم و ایجاد کسری کالری ضروری است.
مزایا:
این الکل قندی به صورت گسترده جایگزینی برای قند و شکر سفره است و در نوشیدنی ها و غذاهای بسیاری یافت می شود. استفاده از آن در این محصولات برای کاهش میزان کالری دریافتی است. این ماده به صورت کامل در روده کوچک هضم نمی شود و از آنجا به روده بزرگ می رود. توسط باکتری ها تخمیر و تجزیه می شود؛ از این می توان گفت کالری کمتری را به بدن می رساند.
اغلب به غذاهای افراد مبتلا به دیابت اضافه می شود که در زمان مصرف تاثیر کمتری بر سطح قند خون دارد. بر خلاف قند و شکر، در ایجاد حفره نقشی ندارد؛ از این رو در آدامس های بدون قند و داروهای مایع حضور دارد. بر طبق نظریه سازمان غذا و دارو، این ماده می تواند برای سلامت دهان مفید باشد و در مقایسه با قند سفره خطر پوسیدگی را کاهش می دهد. به تنهایی به عنوان یک ملین برای مبارزه با یبوست استفاده می شود؛ در واقع آب را از بافت های اطراف به روده بزرگ می کشد تا حرکات روده را تقویت کند.
مضرات سوربیتول:
به طور کلی مصرف این ترکیب بی خطر است؛ اما می تواند بر گوارش تاثیر منفی بگذارد. پزشکان آلمانی معتقدند که مصرف بیش از حد این ماده به عنوان شیرین کننده در محصولات رژیمی باعث کاهش وزن و اسهال می شود؛ در واقع می توان گفت این ماده اثرات ملین دارد. دیگر عوارض این ماده شامل:
- نفخ
- اسهال
- گرفتگی شکم
- حالت تهوع
است. به طور کلی ناراحتی های گوارشی ناشی از این ماده بسیار گسترده است و جذب مواد مغذی و عملکرد کلی را دچار اختلال می کند.
جمع بندی:
یک جایگزین پرکاربرد در محصولات بدون و رژیمی، سوربیتول است که در صنایع غذایی و دارویی کاربرد دارد. در محصولات رژیمی یک شیرین کننده کم کالری است؛ شکل پودری آن عموما برای درمان ملین استفاده می شود. مصرف بیش از حد این ماده باعث اثرات ملین و ناراحتی های گوارشی می شود. در این متن به بررسی تاثیر سوربیتول در بدنسازی و لاغری پرداخیتم. عموما جهت دستیابی به اهداف لاغری و بدنسازی تمرکز بر درشت مغذی های لازم مانند پروتئین ها، کربوهیدارت ها و چربی ها و ریز مغذی ها به همراه یک برنامه ورزشی مناسب، موثرتر از تمرکز بر روی جایگزین های قند است.
سوالات متداول
بهترین زمان مصرف سوربیتول چه موقع است؟
این ماده را می توان قبل یا بعد از غذا استفاده کرد؛ اما اگر ناراحتی معده دارد، بهتر است همراه با غذا آن را مصرف کنید.
پودر سوربیتول برای لاغری موثر است؟
این ماده به صورت مستقیم تاثیری بر لاغری ندارد؛ اما نمی توان فواید آن از جمله درمان یبوست یا مناسب برای افراد دیابتی را نادیده گرفت.
سوربیتول برای کبد چرب چه فوایدی دارد؟
در داروهای مناسب برای درمان کبد چرب حضور دارد و می تواند اسیدهای صفراوی را از بدن خارج کند.
مصرف سوربیتول برای پاکسازی کبد چگونه است؟
این ماده برای دفع سموم از بدن و پاکسازی کبد موثر است؛ آن را به صورت روزانه همراه با عرق کاسنی پس از دوره ی بدنسازی استفاده می کنند.
پودر سوربیتول برای چیست؟
به عنوان یک داروی ملین برای درمان یبوست مورد استفاده قرار می گیرد.
بدون دیدگاه