طرز تهیه اسید کرومیک


مروزه با پیشرفت تکنولوژی و افزایش جمعیت علم نیز روز به روز در حال پیشرفت است و به همین دلیل هر روزه مواد و وسایل گوناگونی در شکل ها و طرح های مختلف با توجه به نیاز انسان ها تولید شده و در اختیار انسان میگیرند . صنایع مختلف امروزه نسبت گذشته پیشرفت چشمگیری داشته که یکی از این صنایع، صنعت پتروشیمی است. این صنعت امروزه نسبت به گذشته خیلی پیشرفت کرده است و مواد مختلفی در این صنعت تولید میشود که به کشور نفع میرساند. موادی که در این صنعت تولید میشود گسترده است و تولید و بدست آوردن این مواد تکنولوژی بالایی میخواهد که امروزه مهندسین کشورمان با وجود تحریم های ظالمانه به آنها دست یافته اند که جای تقدیر و قدردانی دارد. یکی از مهم ترین موادی که در این صنعت تولید میشود و کاربرد زیادی دارد انواع اکسید کننده ها است که از آن در صنایع مختلف استفاده میکنند. اکسید کننده ها نیز انواع مختلفی دارند و در دسته های گوناگون دسته بندی میشوند که یکی از مهم ترین آنها میتوان به اسید کرومیک اشاره کرد. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا روش تهیه اسید کرومیک را برای شما عزیزان شرح دهیم.

 

اسید کرومیک چیست؟

اسید کرومیک یک ماده اکسید کننده قوی است که در تمیز کردن انواع فلزات بکار میرود. کرون یکی از عناصر موجود جدول تناوبی در شیمی است  که عدد این در این جدول cr است و همچنین از عدد اتمی ۲۴ برخوردار است. فرمول شیمیایی آن به صورت H2CrO4 است و همچنین از جرم مولکولی ۱۱۸.۰۰۸ g/mol بهره مند است. دانسیته آن حدود ۱.۲۰۱ g/cm3 است و در دمای ۲۵۰ درجه سانتی گراد به جوش می آید. این ماده به صورت محلول در آب دیده میشود. این ماده در محیط های آزمایشگاهی دیده میشود. این ماده به صورت طبیعی قابل اشتعال نیست ولی باید توجه داشته باشید که میتواند در واکنش با سایر مواد آزمایشگاهی میتواند بسیار خطرناک باشد پس احتیاط های لازم را در استفاده از این مواد جدی بگیرید. محلول این ماده بیشتر در صنعت آبکاری استفاده میشود و اسید موجود در صنعت آبکاری به عنوان یک واسطه برای کشیده شدن یک لایه نازک کروم  بر روی فلزات عمل میکند که به همین دلیل به این واکنش کرومیک اسید میگویند که در صنعت آبکاری میتوانید این موضوع را کامل مشاهده و درک کنید. همچنین این ماده به دلیل ارائه رنگی مثل برنج برای ترمیم ابزار های موسیقی مختلف استفاده میشود. این ماده کاربرد و ویژگی های زیادی دارد که از جمله مهم ترین آن ها میتوان به کاربرد این ماده در لعاب های سرامیکی و لاک و نگهداری چوب اشاده کرد.

اسید کرومیک چیست؟

کرومیک اسید به دلیل خاصیت اکسید کننده ای که دارد در تولید برد های مدار و همچنین قطعات الکترونیکی کاربرد دارد و یک ماده لازم و کافی برای این کار است که باید توجه داشته باشید به دلیل ماهیت بسیار سمی این مواد در استفاده این مواد رعایت های لازم و احتیاط های لازم را مراعات فرمایید.

عنصر کروم در سال۱۷۶۱ کشف شد که توسط امپراتوری چین به عنوان روکش سلاح های فلزی استفاده شد که امروزه از این مواد به صورت رنگ دانه نیز استفاده میکنند.

این ماده به صورت سنگ  معدن کرومیت استخراج میشود که در کارخانه ها با حرارت دادن در حضور آلومینیوم یا سلیکون تولید میکنند. اسید کرومیک به صورت طبیعی در طبیعت یافت نمیشود و باید در فرایند های مختلف تولید شود که در ادامه مطلب به آن اشاره خواهد شد. این ماده به دلیل توانایی براق کردن به صورت گسترده در صنعت تعمیر ابزار و وسایل مورد استفاده قرار میگیرد.

کاربرد های اسید کرومیک

  1. از این ماده در آزمایشگاه ها برای تمیز کردن حمام ها استفاده میشود تا بتواند باقیمانده مواد آلی از وسایل شیشه ای را تمریز کرده و نشانه ای از آن باقی نزارد.
  2. این ماده در صنعت قلم زنی که یک صنعت قدیمی محسوب میشود مورد استفاده قرار میگیرد و همچنین در حکاکی و برنزه کردن وسایل کاربرد بیشتری دارد.
  3. اسید کرومیک در صنعت آبکاری برای آبکاری کرم مورد استفاده قرار میگیرد که در واکنش با آنود این کرم باعث درخشندگی میشود.
  4. برای رنگ آمیزی درخت، استخوان، عاج سیاه به دلیل ترکیب خورنده استفاده میشود.
  5. در شیمی آلی ، از محلول های رقیق اسید کرومیک برای اکسیداسیون الکلهای اولیه یا ثانویه جهت سنتز آلدهیدها و کتونهای مربوطه استفاده می شود ولی گروه های الکل سوم تحت تاثیر این ماده قرار نمی گیرند.

کاربرد های اسید کرومیک

روش تهیه اسید کرومیک

این ماده به صورت طبیعی  در طبیعت وجود ندارد به همین دلیل در واکنش های شیمیایی سایر مواد به وجود می آید که در ادامه این بحث به آن میپردازیم. این مواد وقتی تری اکسید کروم با آب واکنش میدهد ماده ای بنام اسید استیک تولید میشود که این تری اکسید کروم یک ماده کریستالی به رنگ قرمز روشن یا قهوه ای است و کاملا در آب حل میشود. این ماده همان طور که قبلا اشاره کردیم یک ماده اکسید کننده قوی به شمار می آید. این ترکیب نباید در واکنش هایی مانند الکل یا فرمالین استفاده شود زیرا بسیار خطرناک است و موجی واکنش شیمیایی خطرناک میشود. این ماده بسیار شبیه به  اسید سولفوریک است و به راحتی تولید نمیشود و به علم خاصی نیاز دارد که امروزه مهندسین کشورمان از این علم برخوردار هستند. این ماده باعث انعقاد پروتئین بدن میشود. دوز کشنده برای این ماده بین ۵ تا ۱۰ گرم است که باعث مشکلات گوارشی و به دنبال آن سرگیجه، گرفتگی عضلات، گرفتگی عضلات، گرفتگی  عروق محیطی و کما میشود.

احتیاط کنید.

این مواد بسیار سرطان زا هستند و در هنگام استفاده از این مواد باید از تجهیزات ایمنی مانند عینک و ماسک استفاده کنید. به طور کلی استنشاق، بلعیده شدن، تماس پوستی و چشمی با این ماده منجر به عوارضی مانند تنگی نفس، آسم و سوختگی پوست و …. می شود.

جمع بندی

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم مزایا و معایب اسید کرومیک را برای شما عزیزان بیان کنیم تا با آگاهی کامل تر اقدام به استفاده از این مواد کنید همچنین همان طور که اشاره کردیم تهیه اسید کرومیک کار آسانی نیست و این مواد به صورت طبیعی در طبیعت وجود ندارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 + هفت =