پی اچ متر آزمایشگاهی و کاربرد آن

در صنایع مختلف  همچون غذایی، دارویی، پزشکی و داروسازی، کشاورزی و دامپروری و تصفیه خانه ها اندازه گیری اسیدی بودن مایعات از اهمیت ویژه ای برخوردار است که امروزه توسط دستگاه های pH متر اندازه گیری می شود.

پی اج متر چیست؟

اصطلاح pH از دو کلمه Power و Hydrogene گرفته شده است و نشان دهنده قدرت یونی هیدروژن در آب است. به معنای دیگر نسبت مولکول های یونیزه شده به مولکول های غیر یونیزه شده در محیط آبی را pH گویند.

فروش پی اچ متر

برای اندازه گیری pH در آزمایشگاه ها از دو روش:

  1. پی اچ متر آزمایشگاهی: توسط یک مدار الکتریکی کار می کند. مدار الکتریکی خود از یک الکترود شیشه ای، یک الکترود مرجع خارجی و یک ولت متر برای ثبت پتانسیل الکتریکی در مدار تشکیل شده است.
  2. پی اچ متری با روش رنگ سنجی: یک روش شیمیایی است که از افزودن یک قطره اندیکاتور اسید – باز به نمونه انجام می شود.

انواع pH مترهای آزمایشگاهی

  • pH متر قلمی:

این دسته از pH مترها کوچک و سبک بوده و جزء ارزان ترین های موجود در بازار محسوب شده و نسبت به دیگر انواع پی اچ مترها دقت کمتری دارند.

فروش پی اچ متر قلمی

پی اچ متر قلمی

  • pH متر پرتابل:

که نسبت به نوع قلمی کاربرد بیشتری داشته و با انرژی الکتریکی باتری کار می کند. این نمونه قابلیت تعویض الکترود را دارد.

پی اچ متر پرتابل

  • pH متر رو میزی:

برخلاف دو نوع قبل این دسته قابلیت حمل و نقل نداشته و باید در جای ثابتی قرار گیرند. pH متر رو میزی که به نوع آزمایشگاهی نیز معروف است از دقت بالایی برخوردار بوده و برخی از آن ها قابلیت اندازه گیری دیگر پارامترها را نیز دارند.

پی اچ متر رومیزی ثابت

ساختار پی اچ متر آزمایشگاهی

پی اچ متر آزمایشگاهی معمولا از دو بخش بدنه که شامل صفحه نمایش، صفحه اندازه گیری، مدارها، کنترل ها و رابط ها بوده و دیگی الکترود است. الکترود یک سازه میله ای شکل بوده که معمولا از جنس شیشه است. در انتهای الکترود یک لامپ دارای سنسور است که به طور خاص برای غلظت یون هیدروژن انتخاب شده است. الکترود ها باید به دستگاه متصل باشند و در صورت عدم استفاده از آن در محلول بافر  نگهداری شود.

کالیبراسیون پی اچ متر

برای داشتن بهترین نتیجه بهتر است هر روز قبل از انجام آزمایش کالیبراسیون انجام شود اما اگر دقت بالا برای اندازه گیری نمونه نیاز نیست، کالیبراسیون یک یا دوبار در هفته هم کافی است.

برای کالیبراسیون حداقل به دو محلول بافر استاندار که اندازه پی اچ (pH) آن ها مشخص است نیاز است. امروزه برخی از شرکت های تامین کننده  محلول های بافر  آماده را در دسترس قرار می دهند. به طور کلی بافرهایی با pH 4.00 و pH 10.00 برای کالیبراسیون مناسب است. برای اندازه گیری های دقیق تر بهتر است کالیبراسیون در سه مقدار مختلف pH اندازه گیری شود و پس از قرار دادن در هر محلول بافر آن را با آب دیونیزه شده یا آب مقطر شست و شو داده و مقداری تکان می دهیم تا خشک شود.

نکاتی که برای انتخاب یک پی اچ متر آزمایشگاهی باید به آن دقت کرد:

  1. دقت اندازه گیری پی اچ متر
  2. نحوه نصب و کاربرد آن
  3. قابلیت کالیبر کردن
  4. امکان اتصال به کامپیوتر
  5. طول کابل سنسور
  6. رزولوشن دستگاه اندازه گیری

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 − چهار =