آشنایی با گیاه اکالیپتوس
اکالیپتوس در واقع بومی کشور استرالیا است که خواص درمانی بسیار زیادی برای این گیاه عنوان شده. در این مقاله قصد داریم به برخی از مهم ترین خواص این گیاه شگفت انگیز بپردازیم، که بسیار کاربردی می باشد و قطعا برای شما مفید خواهد بود.
گیاه اکالیپتوس را بیشتر بشناسید!
گیاه اکالیپتوس در واقع از درختان بومی استرالیا هستند و رشد بسیار سریعی دارند. اندازه اکالیپتوس متناسب با گونههای مختلف آن متفاوت است. از نامهای دیگر اکالیمتوس میتوان به کینا، درخت تب نوبه و سرویل اشاره کرد.
در بین گونههای متفاوت اکالیپتوس گونه اکالیپتوس نیلی عمدهترین منبع برای تهیه روغن اکالیپتوس در سطح جهان است. برگ اکالیپتوس حاوی فلاوونوئیدها و تاننهاست. فلاونوئیدها آنتی اکسیدانهای گیاهی هستند و تاننها نیز ترکیباتی هستند که به کاهش التهابات کمک میکنند.
اکالیپتوس در کدام مناطق رشد می کند؟
وطن اصلی اکالیپتوس استرالیا و اقیانوسیه است. در هند و مراکش نیز جنگل های وسیعی از آن وجود دارد. در قرن نوزدهم, از سوی باغ گیاه شناسی ملبورن معرفی شد و در جنوب اروپا و آمریکای شمالی رواج یافت و از نیم قرن پیش وارد ایران شد.
علاوه بر آن جنس اکالیپتوس در جزایر تاسمانیا، پاپوآ، تیمور و جاوه انتشار دارد. به علت سازگاری با شرایط مختلف و سهولت کاشت و ازدیاد سرعت رشد و بهره دهی، اکالیپتوس به سرعت در نقاط مختلف جهان انتشار و پرورش یافته است.
با وجود این که تاریخ انتشار آن در خارج از استرالیا متجاوز از صد سال نیست، بسیاری از کشورهای جهان درصدد ایجاد جنگلهای مصنوعی از این درختان زودرشد برآمده و در این راه موفقیتهای درخشانی کسب کردهاند. در این جا باید اعتراف کرد که ایران از ارزش و اهمیت اکالیپتوس غافل بوده، به طوری که در نقشه کشورهای استفاده کننده از منابع سرشار اکالیپتوس نامی از ایران برده نشده است و قدمت این درختان در ایران کمتر از ۷۰ سال میباشد.
آیا برگ اکالیپتوس خوراکی است؟
باید به این نکته بسیار توجه کنید که هرگز برگ های سبز تازه این گیاه را نباید خورد. چرا که طبق تحقیقات صورت گرفته محققین به این نتیجه رسیده اند که برگ های این گیاه حاوی مواد سمی است که خوردن آن هرگز توصیه نمی شود.
ویژگی شگفت انگیز بخار اکالیپتوس
یکی از مهم ترین کاربردها استفاده از بخارگیاه اکالیپتوس می باشد که برای درمان بسیاری از مشکلات و بیماری های دستگاه تنفسی کاربرد دارد. که در این مقاله نحوه بخور گرفتن از این گیاه و کاربردهای آن را شرح خواهیم داد.
بخار اکالیپتوس برای سرما خوردگی
تسکین دهنده بسیار مفید برای رهایی از تمام مشکلاتی که با سرما خوردگی باعث آزار ما می شوند. بخورگرم اکالیپتوس در دوران سرماخوردگی روزانه یک تا دو بار بسیار به بهتر شدن وضعیت بیماری کمک می کند.
- خاصیت آرام بخشی بی نظیر
جالب است بدانید برخی از داروهای آرام بخش حاوی عصاره این گیاه می باشند، چرا که ویژگی آرام بخشی آن در تحقیقات علم پزشکی ثابت شده است. حتی بعضی از افراد قبل از انجام عمل های جراحی برای کاهش استرس و رسیدن به آرامش روحی از بخار اکالیپتوس استفاده می کنند.
- کاهش دهنده علائم سینوزیت
گرفتگی بینی یکی از دلایل ورود میکروب ها به سینوس ها و در نهایت باعث بروز سر دردهای ناشی از این مشکل می شوند. استفاده از بخور این گیاه با خاصیت های دارویی فراوان کمک می کند که گرفتگی بینی بر طرف شود، همین امر احتمال سردردهای سینوزیت را نیز به شدت کاهش می دهد.
- ضد عفونی کردن محیط
در محیط های بسته و پر تردد جهت ضد عونی کردن هوا و جلوگیری از انتقال ویروس می توانید از بخور Eucalyptus استفاده کنید.
- رفع سرفه های مداوم
در دوران سرماخوردگی بعضی افراد دچار سرفه های مداوم می شوند که بسیار آزار دهنده است. برای درمان سرفه ها و کاهش علائم سرماخوردگی می توانید از بخور اکالیپتوس استفاده کنید.
- پاکسازی ریه
یکی دیگر از خواص بخور این گیاه فوق العاده، خارج کردن تمامی عفونت های ریه است. استنشاق بخار گرم این دارو میتواند به دفع مخاط زمان سرفه کردن کمک کند.
- دفع حشرات
در فصل های گرم سال حشرات زیادی در هوا هستند که بعضی از آنها نیش های خطرناکی دارند که می توانند انتقال دهنده میکروب به بدن انسان باشند. جهت دفع آنها می توانید از روغن اکالیپتوس که در داروخانه ها بفروش می رسند استفاده کنید.
- برطرف کردن تبخال
اگر به دلیل تب شدید ناشی از آنفلونزا دچار تبخال شدید، یک یا دو قطره از اسانس اکالیپتوس را روی تب خال بزنید. با این روش نه تنها درد ناشی از تبخال کمتر میشود، بلکه سرعت بهبودی آن افزایش مییابد.
- راحت نفس بکش
در صورتی که به آسم و سینوزیت مبتلا هستید، بخار اکالیپتوس بهترین پیشنهاد است برای شما. تنفس هوایی که در آن اکالیپتوس وجود دارد، کمک میکند که غشاهای مخاطی نرم شوند و به راحتی جدا شوند. با این وجود شما به راحتی تنفس می کنید.
- رفع خشکی مو با اکالیپتوس
اکالیپتوس خاصیت نرم کنندگی دارد، می توانید محلول آن را از داروخانه ها خریداری کنید و مقداری به شامپوی خود اضافه کنید. با انجام این کار به مرور تاثیراتش را خواهید دادید.
- رفع بوی بدن دهان
اکالیپتوس خاصیت ضدباکتریایی دارد، میتواند میکروبهایی را که باعث بوی بد دهان شدهاند، از بین ببرد. وجود ماده ای فعال در این گیاه باکتری های مضر محیط دهان را نابود می کند. بسیاری از تولید کنندگان خمیردندان در ترکیبات ساخت با توجه به ویژگی هایی که ذکر شد استفاده می کنند.
- نحوه استفاده از بخار اکالیپتوس
برگ های اکالیپتوس بصورت نازک و کشیده هستند و سبز رنگ، که شما می توانید از عطاری خریداری کنید. همچنین می توانید روغن و یا عصاره اکالیپتوس را از مراکز بهداشتی و داروخانه ها بخرید. ظرفی که حاوی مقداری آب باشد را روی حرارت قرار دهید، و بعد برگ ها را به آب در حال جوش اضافه کنید.
باید زمان دهید تا رنگ برگ ها قهوه ای شود، حالا باید ظرف را از روی حرارت بردارید و صورت خود را به ظرف نزدیک کنید. باید مواظب باشید حرارت به پوست شما آسیب وارد نکند، حالا یک حوله نسبتا بزرگ را روی سر خود بکشید چند دقیقه زمان بگذارید تا بخور به تمام مجاری تنفسی شما وارد شود.
دو بار در هفته انجام این کار مجاری تنفسی شما را کاملا باز می کند، به بهبود وضعیت سرما خوردگی بسیار کمک می کند. همچنین بخار کردن اکالیپتوس در فضای خانه از انتقال ویرس ها به دیگران جلوگیری می کند.
- ورود بخار اکالیپتوس به دهان و آسیب های خطرناک آن
توصیه اکید می شود که در هنگام بخور و استفاده های دیگر از اکالیپتوس،از خوردن و بلع گیاه، روغن آن، عصاره، آب حاصل از بخور و… خود داری کنید. خوردن ناگهانی آن معضلات زیر را به دنبال خواهد داشت.
- خوردن بسیار کم حتی یه اندازه یک قاشق مربا خوری می تواند فرد را دچار مسمومیت شدید کند، یا حتی منجر به مرگ شود.
- ورود محتویات حلق به ریه و افت سطح هوشیاری، بزرگ ترین خطر پیش روی فرد مسموم می باشد.
- فرد مسموم ممکن است علائم بالینی زیادی همچون موارد زیر از خود نشان دهد: کاهش سطح هوشیاری، تشنج و خواب آلودگی، حالت تهوع، استفراغ، درد ناحیه بالای شکم، اسهال و…
- علائم تنفسی شامل تنگی نفس، وقفه تنفسی، کبودی چهره و اعضای بدن، اسپاسم مجاری تنفسی، ورم ریوی، تنفس سریع و نامنظم و سطحی می باشد.
اقدامات درمانی مسمومیت با بخار اکالیپتوس
اقداماتی که در صورت مسمومیت با بخار اکالیپتوس اتفاق میافتد به شرح ذیل است:
- انتقال سریع بیمار به یک مرکز درمانی
- انجام اقدامات اولیه و نگهدارنده
- درمان عوارض و علائم بوجود آمده
- شستشوی معده با احتیاط
- بهبودی طی ۲۴ ساعت صورت می گیرد، بهتر است بیمار در این مدت تحت نظر باشد.
بدون دیدگاه