گیاهان با کمک ریشه‌های خود در جهات مختلف در خاک منشعب می‌شوند و به دنبال مواد مغذی مورد نیاز برای رشد و بقا می‌گردند. مواد مغذی مورد نیاز گیاهان به دو دسته تقسیم می‌شوند که شامل درشت مغذی‌ها و ریز مغذی‌ها است. ریز مغذی‌ها عموما در مقادیر بسیار کم برای گیاهان لازم هستند. آهن یک ریز مغذی ضروری برای گیاهان است که نقش موثری در گیاهان دارد و در فرایندهای حیاتی مانند فتوسنتز شرکت می‌کند. همچنین برای مقابله با استرس‌های محیطی نیز ضروری است. در صورتی که گیاهان مقدار کافی از این ماده را دریافت نکنند، بیمار می‌شوند. از این رو برای رساندن این ماده‌ی مغذی به گیاهان می‌توان از کودهای مرتبط استفاده نمود. در ادامه این متن به بررسی کود آهن، خواص، مزایا و معایب آن می‌پردازیم.

کود آهن چیست؟

کود آهن محصولی است که آهن مورد نیاز گیاهان را با به شکلی قابل جذب، در اختیار آنها قرار می دهد. امروزه در بازار اشکال متنوعی از این محصول وجود دارد که به صورت ترکیبات جامد یا محلول در آب به روش‌های مختلفی استفاده می‌شود. نقش اساسی و کلی این محصولات تولید کلروفیل و مقابله با استرس‌های محیطی است؛ از این رو برای طیف گسترده‌ای از گیاهان از چمن‌ها گرفته تا گیاهان آپارتمانی مصرف می‌شوند.

کمبود آهن برای درختان

معمولا کمبود این عنصر ارزشمند در خاک‌های قلیایی رایج‌تر است؛ اما همواره راه‌هایی برای درمان آن وجود دارد. در ادامه این متن به انواع این محصول، عوارض و مزایای آن می‌پردازیم.

نقش کود آهن:

آهن به عنوان یک ریز مغذی، نقش‌های مهمی در فرایندهای متنوع گیاه مانند:

  • تنفس
  • فتوسنتز
  • سنتز DNA

دارد. عدم تعادل این عنصر در خاک، باعث کلروز در گیاه می شود. کلروز در واقع شرایطی است که به دلیل کمبود کلروفیل، برگ های معمولی به رنگ زرد در می آیند. کلروز روی برگهای جوانتر به صورت زرد شدن برگ‌ها بین رگبرگ‌ها شروع می شود و در نهایت در مراحل شدیدتر باعث مرگ گیاه می‌شود.

انواع کود آهن:

این محصول در انواع مختلفی وجود دارد که شامل:

  • آهن EDTA
  • آهن EDDHA
  • آهن DTPA
  • سولفات آهن
  • کلات آهن

است. عموما کلات آهن و سولفات آهن حاوی مقادیر بیشتری از این عنصر هستند که برای تامین این ریز مغذی استفاده می شوند.

درمان کمبود آهن:

چندین روش برای درمان کمبود آهن وجود دارد که شامل موارد زیر است:

  • استفاده از خاک گوگرد عنصری همراه با سولفات آهن
  • استفاده از کلات‌های آهن در خاک
  • محلول پاشی حاوی سولفات آهن یا کلات آهن
  • تزریق سیترات آمونیوم آهن یا سولفات آهن به تنه درختان

به طور کلی تصفیه خاک کاربرد بسیار قابل توجهی دارد، به درختان آسیب نمی رساند و بسیار مقرون به صرفه است.

کود آهن برای درختان میوه

از جمله کودهای آهن که برای درختان میوه مناسب است، می‌توان به سولفات آهن و کلات آهن اشاره کرد. کود سولفات آهن، علاوه بر آهن حاوی گوگرد نیز است که برای سلامت گیاهان نیز بسیار مفید است.

کود آهن برای درختان میوه

از جمله فواید کلات آهن برای درختان میوه می‌توان به مصرف راحت، اثربخشی سریع، قیمت ارزان و مناسب برای انواع مختلف درختان و گیاهان اشاره کرد.

زمان کوددهی آهن به درخت

کلروز یکی از مشکلات عمده سلامتی برای درختان محسوب می‌شود که آن را از طریق خاک یا تزریق ساقه درمان می‌کنند. عموما این مشکل زمانی بروز می‌کند که درخت، قادر به جذب مقدار کافی آهن نباشد. از این رو لازم است درمان را در زمان مناسب انجام دهید تا بهترین نتیجه را دریافت کنید. بهترین زمان برای کوددهی آهن به درختان، اواخر زمستان و اوایل بهار است.

کود آهن برای گیاهان آپارتمانی

تقریبا می‌توان گفت که تنها راه جذب و دریافت مواد مغذی توسط گیاهان آپارتمانی به وسیله کوددهی انجام می‌شود. گیاهان آپارتمانی که کمبود مواد مغذی دارند، اغلب رشد آهسته با ساقه‌های ضعیف و برگ‌های رنگ پریده دارند. روش‌ها و انواع مختلفی از کودها برای این گیاهان وجود دارد که کود آهن یکی از آنها است. برای اعمال این کود به گیاهان آپارتمانی می‌توانید آن را به شکل مایع روی شاخ و برگ گیاه خود اسپری کنید. این روش، راه حلی کوتاه مدت است؛ اما به گیاه کمک می‌کند تا سریع تر به مسیر خود بازگردد. در ادامه به بررسی فواید این کود برای رایج ترین کودهای آپارتمانی می پردازیم.

کود آهن برای سانسوریا

همانطور که پیشتر اشاره شد گیاهان آپارتمانی شاید حتی بیشتر از سایر گیاهان نیازمند کوددهی باشند. زیرا آنها مواد مغذی خود را از طریق این کودها تامین می‌کنند. کود آهن به گیاه سانسوریا کمک می‌کند تا سرسبزی خود را حفظ کند و این گیاه برای حفظ زیبایی خود به این عنصر نیازمند است. از جمله کاربردهای این محصول برای این گیاه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کم شدن استرس گیاه
  • افزایش سرسبزی و زیبایی گیاه
  • جذب بهتر سایر عناصر

این کود با فراهم کردن آهن مورد نیاز برای گیاه به بهتر شدن شرایط آن کمک می‌کند.

کود آهن برای زاموفیلیا

در طبیعت گیاهان به جریان ثابتی از مواد مغذی دسترسی دارند. آنها می‌توانند به راحتی با توسعه ریشه‌ی خود تمام مواد مغذی و معدنی را جذب کنند. اما در خانه، گیاهان آپارتمانی تعداد محدودی از مواد مغذی را در گلدان خود در اختیار دارند. از این رو کوددهی برای تامین مواد مغذی و سایر مواد معدنی مورد نیاز آنها ضروری است. کود آهن یکی از کودهای موثر است که به این گیاه کمک می‌کند تا همیشه سبز بماند.

کوددهی زاموفیلیا

همچنین با تقویت ریشه‌ها به افزایش جذب سایر مواد مغذی توسط گیاه کمک می‌کند.

کود آهن برای پتوس

پتوس گیاه فوق العاده‌ای است که مراقبت از آن چندان ساده نیست. اکثر مردم در طول سال‌ها آن را در خانه نگهداری می‌کنند. این محصول به این گیاه کمک می‌کند تا گیاه همیشه سرسبز و سالم بماند.

زمان و نحوه مصرف کود آهن

زمان استفاده از این محصول برای گیاهان مختلف مانند درختان میوه، گیاهان آپارتمانی و غیره به عوامل بسیاری وابسته است. اما عموما فصل بهار، بهترین زمان مصرف این کود به حساب می آید. همچنین روش استفاده از این محصول با توجه به نوع کود انتخابی متفاوت است. برای مثال سولفات آهن را در آب حل کنید و سپس به گیاه اضافه کنید. البته به جای آن می‌توانید از کلات آهن نیز استفاده کنید. اگرچه محلول پاشی روشی موثر است؛ اما دائمی نیست. آهنی که روی برگ‌ها پاشیده می شود، حرکت بسیار کمی در داخل گیاه و برگ‌های جدید دارد. از این رو لازم است تا فرایند اسپری کردن را در زمان رشد برگ‌های جدید ادامه دهید.

تفاوت کود کلات آهن و سولفات آهن

عموما کلات آهن برای مقابله با کمبود این عنصر در گیاهان، موثرتر از سولفات آهن عمل می‌کند؛ زیرا کلات‌ها دارای مزایای بیشتری نسبت به سولفات‌ها هستند. کلات آهن بسیار محلول است و به سرعت توسط گیاهان جذب می شوند. البته تفاوت اصلی بین سولفات‌ها و کلات‌ها، در پایداری در صورت وجود مقادیر مختلف pH، در محیط ریشه یا خاک است. عناصر کمیاب را می‌توان به روش‌های متنوعی به خاک اعمال نمود. سولفات در خاک بسیار متحرک است و با قرارگیری در محل مناسب می‌تواند به سرعت به ریشه‌ها برسد. اما کلات به شکل پنجه ای به مواد مغذی می چسبند و تضمین می‌کند تا عنصر برای مدت طولانی تری نگه داشته می شود.

عوارض کود آهن:

متاسفانه مصرف آهن بیش از حد، عوارض بسیاری را برای گیاهان در پی دارد؛ حتی در برخی موارد می‌تواند گیاه را ضعیف کرده و آن را از بین ببرد. به همین دلیل لازم است تا سطح آن به خوبی کنترل شود تا از کمبود و رشد بیش از حد آن جلوگیری شود. کمبود این عنصر به شکل فاحشی گیاه را ضعیف می‌کند؛ اما آهن اضافی نیز باعث قطع رشد گیاه می شود.

کوددهی

آهن اضافی به این صورت در گیاه خود را نشان می‌دهد که گیاه کوچک و بیمار به نظر می‌رسد یا برگ‌های قرمز مایل به قهوه ای دارد. این شرایط در واقع با تولید گونه‌های اکسیژن فعال رخ می‌دهد که در نهایت باعث مرگ سلول می شود. به طور کلی می‌توان گفت که آهن در تولید مولکول‌های خطرناک شرکت می‌کند.

کود آهن برای چه گیاهانی مضر است؟

این محصول در کنار تمام فوایدی که دارد، مضراتی نیز برای برخی از گیاهان دارد. به ویژه زمانی که مقدار آن در خاک بیش از حد مجاز باشد. برخی از گیاهانی که نسبت به این عنصر حساس هستند شامل:

  • گیاهان سازگار با شرایط اسیدی
  • گیاهان اسیدی مانند مرکبات
  • گیاهان خزنده و رونده
  • گیاهان بوته ای
  • برخی از درختان میوه مانند سیب و هلو
  • گیاهان مناسب برای خاک‌های قلیایی
  • گیاهانی که نیاز کمی به آهن دارند

همچنین برای گیاهانی که به عنوان منبع آهن برای انسان‌ها تلقی می شوند، مانند نخود و اسفناج، نباید این محصول را استفاده نمود؛ زیرا باعث سمیت گیاه می شود.

قیمت کود آهن

برای اطلاع از قیمت کود آهن به سایت شیمی مارکت ، دسته بندی کودهای شیمیایی مراجعه نمایید. شیمی مارکت ارائه دهنده ی محصولات و کودهای شیمیایی با بهترین کیفیت و قیمت است.

جمع بندی:

آهن یک ریز مغذی ضروری برای رشد گیاهان است که نقش کلیدی در سنتز کلروفیل و سایر فرایندهای آنزیمی دارد. در واقع گیاهان بدون این عنصر نمی‌توانند به چرخه زندگی خود ادامه دهند. کمبود آهن با کلروز شناسایی می شود که ناشی از کمبود این ماده در خاک نیست؛ بلکه دسترسی محدود آن به شکل قابل جذب برای گیاهان است. کمبود این ریز مغذی باعث زردی برگها به دلیل عدم توانایی گیاه در تولید کلروفیل می شود. در صورتی که کمبود شدید باشد، برگ‌های بالغ نیز رنگ خود را از دست می دهند. با گذشت زمان در نهایت نکروز برگ، خشکی و ریزش آن را خواهیم داشت. در این مقاله به بررسی دقیق کود آهن، فواید و عوارض آن پرداختیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 − چهار =